AktivnostiNovostiPoludnevni boravak

Humanitarni koncert obitelji Rucner i prijatelja za Udrugu Loco-Moto

Udruga osoba s invaliditetom „Loco-Moto“ već godinama muku muči s prostorom u kojem bi se odvijale programske aktivnosti, pogotovo aktivnosti dnevnog boravka. Zbog toga nam je nedavno ponuđen prostor od 250 kvadratnih metara u prizemlju Sportske  dvorane “Vijuš” ispred kojeg su četiri parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom što je idealno za potrebe naših članova. Program dnevnog boravka u kojem svakodnevno boravi jedan dio naših članova namjeravamo nastaviti i u novom prostoru u kojem ćemo, uz stare, moći održavati i nove aktivnosti koje zbog manjka prostora nismo mogli obavljati u ‘starom’ prostoru u kojem trenutno boravi oko 20 stalnih članova.  Veća kvadratura nove lokacije omogućit će korištenje boravka za i do stotinu članova (od trenutnih 460 članova Udruge). Svakako valja napomenuti i neposrednu blizinu gradskih  bazena koji uskoro otvaraju svoja vrata imajući na umu da je plivanje jedan od najefikasnijih oblika rehabilitacije za osobe s invaliditetom. Za uređenje prostora potrebna su nam značajna novčana sredstva, točnije oko 400 tisuća kuna. Namjera Udruge je prikupiti dovoljno sredstava kako bi dovršili uređenje prostora i stavili ga u funkciju u što kraćem roku.

Kako je organiziranje koncerata i zabava jedan od načina prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe i mi smo u Udruzi dugo razmišljali o takvom događanju, ali smo si stalno postavljali pitanje „Koji su izvođači spremni održati koncert bez naknade, a istovremeno zanimljivi publici, a da se pritom skupe potrebna sredstva?“ Kako je dopredsjednik Udruge Tomislav Goll dugogodišnji prijatelj obitelji Rucner odlučili smo pozvati ih, pa što bude! Ne samo da su odmah pristali, nego su ponudili da s njima dođu i Vlado Kalember i Goran Karan. Goran Karan do sada nije imao nastup u Slavonskom Brodu i čuvši za koncert sam je izrazio želju da dođe, pa je samo za tu prigodu došao kombijem iz Splita. Dogovoren je termin, 16.rujna 2013. godine u Kazališno koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić”. Bez obzira na organizacijske poteškoće zbog  kratkog roka u kojem se sve trebalo odraditi, ali i našeg neiskustva,  našoj sreći nije bilo kraja. U subotu, dva dana prije koncerta, Ana Rucner nam je javila da nastupa u Osijeku, da bi malo obišla Slavoniju i da bi u Brod došla u nedjelju  poslijepodne.  Za nas, organizatore, bilo je to nezaboravno poslijepodne na kavi s Anom, njenim sinčićem i cijelim stručnim timom. Imali smo prilike upoznati predivnu,mladu ženu,  planetarno poznatu, ali toliko srdačnu i toplu. Nas je osvojila „na prvu“ i bili smo sigurni da će tako i publiku na koncertu. Sam koncert  je bio  rijetka prigoda kada se na istom mjestu mogla čuti vrhunsku glazba  svih članova talentirane obitelji Rucner , njihovih kolegica iz gudačkog kvarteta te popularnih imena hrvatske estrade –  Aninog supruga Vlade Kalembera i Gorana Karana.

Koncert je započeo klasičnom glazbom veličanstvenog Gudačkog kvarteta  „Rucner“ kojeg čine Snježana RucnerDragan RucnerAna Paula Knapić Franković  i Dunja Bontek  pojačani mlađim članovima obitelji Rucner – Mariom i Anom.  Svoj boravak u ravnicama Slavonije obilježili su, između ostalog,  i Slavonskom rapsodijom.Program se nastavio u zabavnom i ležernom tonu vokalnim i verbalnim duetom Gorana Karana i Vlade Kalembera koji su naizmjence izvodili svoje najpopularnije hitove između kojih su ubacili mnoštvo šaljivih dosjetki te time opustili i do suza nasmijali publiku.Već  zagrijanu publiku dodatno je oduševila energična glazba Mario Rucner Projectakada su ekstravagantni Mario na violi u pratnji DJ-a i plesačice gotovo digli publiku na noge izvanredno izvedenim hitovima poput „Ederlezi“ i „Jovano, Jovanke“.Naša prekrasna, međunarodno poznata violončelistica Ana Rucner svojom izvedbom klasičnih hitova u modernom izdanju  i energičnim pokretima oduševila je posjetitelje te istovremeno pokazala mnogobrojne ljepote Hrvatske video spotovima prikazanim u pozadini. Koncert je završila u društvu brata zajedničkim hitom „Summer Love & Heat“.

Kod nas je običaj da se gosti ne ispraćaju bez „milodara“ pa smo odlučili darivati naše goste i to unikatnim rukotvorinama izrađenim u našoj kreativnoj radionici: 3D slikama izrađenim od recikliranih materijala, oslikanim zdjelama i slavonskom šljivovicom u čuturama sa zlatovezom. E tu smo se, opet, suočili s problemom pristupačnosti – kako doći na pozornicu!?   Kako je izuzetno teško 5 osoba u invalidskim kolicima dignuti na pozornicu, sami izvođači su predložili da oni siđu s pozornice u publiku, među nas. Bio je to trenutak za pamćenje. Druženje se nastavilo uz večeru  do kasnu u noć. Čavrljanje, gotovo obiteljsko, razmjena telefonskih brojeva i obostrana želja da se održi kontakt i opet, nekada,  ponovi ovako spektakularan koncert.

Hvala obitelji Rucner, Goranu Karanu i svim izvođačima na neprocjenjivom doživljaju.

Hvala našem Toci  što ih je pozvao u Brod i djelatnicima Kazališno-koncertne dvoranebez čije pomoći ne bismo mogli realizirati ovako velik projekt.

Veliko hvala svim posjetiteljima i donatorima koji su kupnjom ulaznice ili donacijom pomogli da se približimo ostvarenju konačnog cilja, otvaranja vrata našeg novog prostora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content