AktivnostiNovostiProjektiRazličiti a jednaki

PRAVILAN PRISTUP PRISTUPAČNOM TURIZMU

U sklopu provedbe projekta „Pritisak za pristup“ provela se zagovaračka kampanja „Turistička pristupačnost“.

Provelo se anketno istraživanje o problemima i poteškoćama, potrebama i prijedlozima za poboljšanje turističke pristupačnosti  lokalnih turističkih, kulturnih, ugostiteljskih i hotelijerskih objekata.  18 travnja 2023. godine je Održana je radionica 18. travnja 2023. godine u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco-Moto“, radionicu je realizirao stručnjak za turističku pristupačnost Siniša Kekić. Radionica je sadržajno bila namijenjena predstavnicima turističke zajednice grada i županije, lokalnih turističkih agencija, lokalnih kulturnih ustanova, žrtvama kršenja ljudskih prava i predstavnicima OCD-a. Sudionici radionice su se imali prilike upoznati s općim preporukama za razumnu prilagodbu objekata kako bi se osobama s invaliditetom i svima drugima koji imaju izraženije potrebe za pristupačnošću osigurao bolji arhitektonski i konceptualniji pristup uslugama i sadržajima u svakodnevnom životu a tako i u turizmu. Pravilan pristup pristupačnosti temeljen na načelima univerzalnog dizajna pogoduje svim građanima društva ne samo osobama s invaliditetom. Sudionicima su prikazani dobri i loši primjeri i okruženja raznih turističkih destinacija te su savjetovani o mogućnostima razvoja turističke pristupačnosti.

Izrađen je priručnik o pristupačnosti u turizmu te opće preporuke o mogućnostima razvoja i unaprjeđenja turističke pristupačnosti koje će se uputiti turističkim zajednicama gradova i županija na području Republike Hrvatske; kulturnim ustanovama, turističkim agencijama, ugostiteljskim objektima na području Brodsko-posavske županije.

Kampanja se provela u sklopu provedbe projekta „Pritisak za pristup“ koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Prijavitelj ovog projekta je Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a partneri su Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco – Moto, Policijska uprava brodsko-posavska, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije i Udruga Artepunkt Skandinavia iz Norveške.

Ova web objava omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ove web objave isključiva je odgovornost udruge osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco-Moto“ i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

PRAVILAN PRISTUP

Skip to content