AktivnostiBitno za OSINovostiPoludnevni boravakProjekti

Projekt ECO HORTY LAB II

Srednja škola “Matije Antuna Reljkovića” iz Slavonskog Broda je nadaleko poznata po uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova. Prije dvije godine proveden je project Eco Horty Lab I u skopu kojeg su strukovni profesori i učenici škole stekli edukacije za organsku hortikulturnu proizvodnju hrane na povišenim gredicama.
Kako je sistem povišenih gredica inovativna tehnologija u vrtlarstvu koja ne samo da daje veći i kvalitetniji urod, nego je i prihvatljivija za obradu, pogotovo osoba s tjelesnim poteškoćama pa tako i osoba s invaliditetom SŠ Matije Antuna Reljkjovića se odlučila za nastavak projekta pod nazivom Eco Horty Lab II.
Nositelj projekta je SŠ Matije Antuna Reljkovića, a partneri su Udruga osoba s invaliditetom Loco-Moto i Ekonomsko-birotehnička škola. Suradnici na projektu su Volonterski centar Slavonski Brod i HZZ Podružnica Slav. Brod. Vrijednost projekta je 192.404,84 €.

Opći cilj je doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom i podići njihovo samopouzdanje i samopoštovanje povećavajući razinu njihove zapošljivosti i samozapošljivosti te njihove integracije na tržište rada kroz edukacije u skladu s potrebama tržišta rada.

Specifični cilj je povećati konkurentnost na tržištu rada i mogućnosti za samozapošljavanje osoba s invaliditetom kroz poboljšanje njihovih kompetencija edukacijama o proizvodnji i plasmanu organske hrane te njezine promocije među stanovništvom BPŽ.
Kako bi se postigli ciljevi i ostvarili rezultati projekta provest će se niz aktivnosti.

Aktivnost 1. Prilagodba kurikuluma za organsku hortikulturnu proizvodnju potrebama osoba s invaliditetom

Postojeći kurikulum o organskoj hortikulturnoj proizvodnji će biti prilagođen potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom kako bi se poboljšao prijenos znanja na način koji najbolje odgovara osobama s invaliditetom , posebno kada je riječ o praktičnoj nastavi.

Aktivnost 2. Prilagodba infrastrukture SŠ MAR

Prilagodba infrastrukture SŠ MAR obuhvaća betoniranje 200m2 staze oko podignutih gredica u školskom dvorištu kako bi se omogućila osobama s invaliditetom kretanje oko gredica tijekom praktične nastave kao dijela edukacije o proizvodnji organske hrane.

Aktivnost 3. Edukacija strukovnih profesora za rad s osobama s invaliditetom

       Edukacija će biti organizirana za 27 strukovnih profesora, 23 iz SŠ Matije Antuna
Reljkovića  i 4 iz Ekonomsko-birotehničke škole  kako bi stekli kompetencije potrebne za rad s osobama s invaliditetom.

Aktivnost 4. Edukacija pilot skupine osoba s invaliditetom o organskoj proizvodnji hrane temeljena na prilagođenom kurikulumu

          Prvo će se za potrebe edukacije kupiti poljoprivredni ručn alati za praktičnu nastavu osoba s invaliditetom koji će se također koristiti u praktičnoj nastavi i podizanju kompetencija ostalih učenika SŠ MAR te budućih polaznika edukacije, kao i sadni materijal kojeg će Udruzi Loco-Moto donirati SŠ MAR. Poljoprivredni ručni alati u vrijednosti 500 EUR će poslije biti donirani Udruzi.
S ciljem podizanja kompetitivnosti osoba s invaliditetom na tržištu rada, edukaciju o organskoj proizvodnji hrane pohađat će 10 -15 osoba s invaliditetom. Edukacija će se temeljiti na kurikulumu prilagođenom potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom te zahtjevima tržišta rada dok će ju izvoditi profesori SŠ MAR i EBŠ. Zbog posebnih potrebama i mogućnosti osoba s invaliditetom u prostorijama SŠ MAR. Volonteri Volonterskog Centra SB će  pomagati OSI-jima tijekom edukacije.

Aktivnost 5. Edukacija osoba s invaliditetom o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja

       S ciljem osnaživanja osoba s invaliditetom za samozapošljavanje i zapošljavanje provest će se 3 jednodnevne edukacije za ukupno 50 osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji te potencijalnih poslodavaca. Edukacije će uključivati motivacijske radionice za zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom kao i potpore za poslodavce u slučaju da zaposle osobu s invaliditetom. Radionice će izvoditi stručnjak iz HZZ-a.

Aktivnost 6. Edukacija vodstva udruge Loco-Moto o upravljanju zadrugom

Edukacija Uprave Loco-Mota o upravljanju zadrugom sastojat će se od 4 modula:
Module 1 Upravljanje zadrugom
Module 2 Marketing zadruge
Module 3 Socijalno poduzetništvo
Module 4 PCM

Aktivnost 7. Adaptacija i opremanje Loco-Moto zadruge za proizvodnju i prodaju organske hrane

S ciljem osnaživanja tehničkih kapaciteta zadruge, predviđena je nabava 20 podignutih gredica, 20 mini staklenika, 20 zelenih otoka, poljoprivredni ručni alati i IT oprema. Podignute gredice, mini staklenici i zeleni otoci će činiti Eko poligon gdje će članovi Udruge Loco-Moto moći proizvoditi organsku hranu. Ovo također otvara mogućnosti za buduće ekstenzije projekta jer će se moći koristiti i za primjer ostalim zainteresiranim institucijama (vrtići, škole, druge udruge) ili članovima udruga

Aktivnost 8. Kampanja podizanja svijesti o važnosti i prednostima organske hrane

S ciljem podizanja svijesti lokalne zajednice o važnosti i prednostima organske hrane, Udruga Loco-Moto će organizirati 4 prezentacije na lokaciji s najvećom frekvencijom ljudi subotnjim jutrima, a to je gradska tržnica u Slavonskom Brodu. Prezentacije će uključivati diseminaciju Z-fold brošura o organskoj hortikulturnoj proizvodnji te upoznavanje članova lokalne zajednice s važnosti i prednostima organske hrane za ljude i okoliš kroz izravni kontakt diseminirajući sve spomenute promotivne materijale i platnene torbe s logom organske hrane te relevantnim elementima vidljivosti. Također, članovi Loco-Mota i VCSB-a će imati priliku predstaviti sebe, svoje aktivnosti i doprinos razvoju civilnog društva, projektu i projektnim aktivnostima. Kad biljke uzgojene u podignutim gredicama budu spremne za prezentaciju, Udruga će ih predstaviti lokalnoj zajednici na gradskoj tržnici. S ciljem osiguranja vidljivosti projekta, osim brošura, plakata i platnenih torbi, bit će postavljen i banner za štand sa svim relevantnim elementima vidljivosti.
Predstave za djecu će izvesti profesionalno dječje kazalište u obliku lutkarskih predstava prilagođenih  djeci i njihovom razvoju kako bi se doprinijelo razvoju zdravih navika. Kroz djecu će se također djelovati i na roditelje te posebno ravnatelje u vrtićima i školama kao potencijalne kooperante buduće zadruge.
Predstave će se izvesti u 3 vrtića i 4 osnovne škole, uzimajući u obzir lokaciju škole i prometne poteškoće zbog kojih ne mogu djecu redovito voditi u kazalište. Radionice s djecom će biti organizirane nakon predstava kako bi im se pomoglo izraziti shvaćanje predstave i stimulirati razvoj zdravih prehrambenih navika.

Aktivnost 9. Vidljivost

Kako bi se osigurala vidljivost projekta, planirane su sljedeće visibility aktivnosti: Izrada promotivnih materijala, Uvodna konferencija, Predstavljanje u regionalnim novinama, Predstavljanje na regionalnoj televiziji, Predstavljanje na Radiju 92, Dodjela certifikata, Izrada promotivnog DVD-a, Promocija na webu, Završna konferencija.

Projekt je s realizacijom započeo 1.siječnja 2015. i traje 18 mjeseci.

   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content