AktivnostiNovostiRazličiti a jednakiSport

Različiti, a jednaki 2013

U subotu 28.rujna 2013. godine održan je 14. po redu izlet „Različiti, a jednaki“ u prekrasnom okruženju Planinarskog doma Đuro Pilar u Popovićevoj šumici.
Navikli na iznimno lijepo vrijeme „babljeg ljeta“ koje nas je pratilo unazad nekoliko godina, ove smo godine bili malo razočarani kišnim i hladnim danom. Ali jesen je i valja joj se prilagoditi. Unatoč dosadnoj kiši koja nas je probudila, u Popovićevoj šumici okupilo se 150 učenika iz 5 brodskih osnovnih škola i to OŠ “Đuro Pilar”, OŠ “Ivan Goran Kovačić”, OŠ “Blaž Tadijanović”, OŠ “Antun Mihanović” i OŠ “Bogoslav Šulek”, 30-ak članova Centra inkluzivnog pokreta i 50-ak članova naše udruge. Sve skupa, odaziv je bio više nego dobar.

Kao što je poznato, izlet se održava u sklopu Svjetskog dana pješačenja (uglavnom početkom listopada) i ima simbolično značenje; u istoj aktivnosti povezati one koji mogu hodati i one koji to ne mogu. Posebno one najmlađe koji tek uče kako prihvatiti ljude oko sebe.

Projekt je to koji omogućava upoznavanje djece i mladih s njihovim vršnjacima koji imaju neku vrstu invaliditeta, provođenje zajedničkog vremena te stvaranja pozitivne slike o sebi i drugima uz puno poštivanje različitosti i razvoj osjećaja solidarnosti i korisnosti. Kao i svake godine, učenici su krenuli pješice ispred svojih škola, dok su ih članovi naše udruge dočekali u Planinarskom domu. Pripremili smo im topli čaj, zakusku i niz zabavnih igara i skromne, ali slatke poklone. Sudionici su se ove godine natjecali u: štafeti s jajima oko kolica, skakanju u vrećama, potezanju konopa, te utrci u invalidskim kolicima sa i bez pratnje. Bilo je kao na pravoj „olimpijadi“: žustro, napeto, s puno natjecateljskog duha, ali i solidarnosti, pružena ruka natjecatelju koji padne…Vožnja u invalidskim kolicima ih je posebno zanimala. Svi, baš svi su željeli probati savladavanje prepreka u invalidskim kolicima. Sigurni smo da će ova djeca to pamtiti i budu li se u životu sretala s osobama u invalidskim kolicima znat će kako se ponašati. Oni učenici koji se nisu natjecali u sportskim igrama mogli su sudjelovati u edukativnom kvizu uz stručno vođenje prof. psihologije.

Ciljevi projekta:
Kod učenika osnovnih škola:

 • upoznavanje  pravih  vrijednosti (vlastito tijelo i zdrav način života, pješačenje i vožnja biciklom)
 • preventiva protiv neprihvatljivih oblika  ponašanja (ovisnosti, delinkvencije, vršnjačkog nasilja)
 • stjecanje vještina komunikacije i pomaganja osobama s invaliditetom
 • razvijanje osjećaja za  volonterski i dobrotvorni rada
 • stjecanje novih poznanstava i prijateljstavaKod osoba s invaliditetom:                         
  • razbijanje nelagode osoba s invaliditetom  u kontaktu sa “neinvalidnim” osobama, posebno u razgovoru vezanom za invaliditet
  • razvoj preostalih sposobnosti, otkrivanje talenata i kreativnosti
  • razvoj samopouzdanja i vještina samozastupanja
  • stjecanje novih poznanstava i prijateljstava

Važno je napomenuti da svi sudionici dobiju jednake majice s natpisom “Različiti, a jednaki”. Ovo je šesta generacija osnovnoškolaca koja u školu ide u tim majicama, prenoseći poruku svojim prijateljima, vršnjacima i svojoj obitelji.

            

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content