AktivnostiBitno za OSINovostiOsobni asistentiProjekti

USLUGA OSOBNE ASISTENCIJE ZA OSI

U RH od 2006. godine oživila je usluga osobne asistencije i to kao pilot projekt , gdje su uslugu pružali civilni ročnici.
Naša Udruga s pružanjem usluge OA započela je 2007.g., te se kontinuirano radilo na proširenju broja korisnika, osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, sukladno uvjetima koji su bili propisani natječajnim dokumentacijama. U uslugu osobne asistencije imamo uključeno ukupno 36 korisnika i to 11 KOA kroz provedbu III-godišnjeg program „OA-naša desna ruka“ (01.01.2019.-31.12.2021.), te 25 KOA u ESF projektu UP.02.2.2.09.0090 „Razvoj usluge osobne asistencije za Udrugu OSI SB „Loco-Moto“- faza II“ koji s pružanjem usluge uključenim korisnicima završava 31.10.2020.godine.
Voditeljica projekta Ružica Skert kontinuirano je tijekom provedbe projekta održavala mjesečne sastanke s OA, obilazila krajnje korisnike, kontrolirala rad OA, komunicirala sa svim dionicima projekta, te u propisanim rokovima podnosila ZNS-ove, koji su odobravani sukladno dinamici rada PT2.
Voditeljica/ koordinatorica projekta pratila je naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite, kao i naputke PT1 i PT2, vezane za mjere borbe protiv pandemije COVID-19, te je obavještavala krajnje korisnike i osobne asistente o provedbi potrebnih mjera, izvršila podjelu zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava.
Sa danom 04.08.2020.godine otvoren je Poziv UP.02.2.2.14 za prijavu projekata „Razvoj usluge OA za OSI- faza III“. Udruga je aplicirala na Poziv projekt kojim bi se trebalo osigurati kontinuitet pružanja usluge OA za KOA koji imaju izdano Uvjerenje neovisnog tijela vještačenja ili Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom. Nadamo se da će projekt za Fazu III ESF-a biti odobren, te da će se na ovaj način osigurati nastavak usluge OA.
Na listi čekanja imamo još desetak naših članova, koji na žalost, moraju čekati ili stupanje na snagu Zakona o usluzi OA (koji je tek u izradi) ili neki novi natječaj u kojem će biti moguće uključenje novih korisnika.
Udruga je početkom ovog mjeseca potpisala Ugovora za projekt „Zaželi posao- pruži podršku 2“, pa se nadamo da ćemo potrebitim članovima kroz ovaj projekt pružiti uslugu pomoć u kući i na taj način olakšati im život u njihovim svakodnevnim potrebama.

Ružica Skert,
vod.proj. UP.02.2.2.09.0090

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. www.strukturnifondovi.hr
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco-Moto“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content