Projekt

Udruga – naš drugi dom

Projekt Udruga – naš drugi dom trogodišnji je program financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih sredstvima Igara na sreću.

Sastoji se od tri usluge:

  • Pomoć u kući
  • Poludnevni boravak
  • Informativno-savjetodavni servis

Na provođenju programa je zaposleno 5 osoba na određeno vrijeme:

  • Voditeljica programa, mag. psihologije,
  • jedna domaćica u poludnevnom boravku i
  • 3 domaćice za potrebe usluge ‘Pomoć u kući’.

Pomoć u kući

Pomoć u kući jedna je od tri usluge projekta “Udruga-naš drugi dom” financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Za potrebe provođenja usluge „Pomoć u kući“ pored zaposlenih domaćica, kontinuirano se koristi i mogućnost zapošljavanja preko mjera Javnih radova kako bi se  pokrile povećane potrebe za uslugom i zamjene za vrijeme godišnjih odmora. Uslugu prima 29 korisnika i to 25 stalnih i 3 povremena korisnika. Uslugu se pruža osobama s težim stupnjem invaliditeta različite dobi, od 29 do 90 godina, koji žive sami ili sa starijim i nemoćnim članovima obitelji.

Poslovi koje obuhvaća ova usluga su sljedeće: pomoć oko održavanja kuće i okućnice, pomoć oko odlaska u trgovinu, liječniku, frizeru, te obavljanje administrativnih poslova kao što je plaćanje računa. Usluge koje se pružaju u okviru programa Pomoć u kući traju po 3 ½ sata po korisniku jednom ili dva puta tjedno, te jednom ili dva puta mjesečno ovisno o potrebi.

Poludnevni boravak

Poludnevni boravak jedna je od tri usluge projekta “Udruga-naš drugi dom”financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih.

U  Poludnevnom boravku, pored zaposlene domaćice, stalno su angažirani i brojni volonteri.  Broj korisnika je u stalnom porastu. Trenutno na aktivnosti poludnevnog boravka dolazi 24 korisnika.

Tjedne aktivnosti unutar Poludnevnog boravka održavaju se prema rasporedu i uključuju minimalno jednu aktivnost po danu neke od kojih su; kreativna i likovna radionica , „Mini kuhinja“, neformalna grupa druženja „Tko će na kavu?“ s ciljem međusobne podrške, rekreacija koju vodi fizioterapeutkinja, ugovorena suradnica te sportske aktivnosti (pikado, viseća kuglana, šah i boćanje). Druženje i igranje društvenih igara odvijaju se svakodnevno.

Dva puta mjesečno organizirane su usluge defektologinje, ugovorene suradnice, a imali smo i nekoliko informatičkih radionica za početnike jednom mjesečno.

Klub mladih „Zvjezdica“ samostalno djeluje i organizira svoje aktivnosti u prostorijama Poludnevnog boravka.

Poludnevni boravak opremljen je kutnom garniturom, TV-om i DVD-om i društvenim igrama tako da pojedini korisnici znaju doći popiti kavu, pogledati TV program ili odigrati društvene igre u ugodnom okruženju sa svojim prijateljima i domaćicom. Korisnici Poludnevnog boravka su osobe gotovo svih dobnih skupina (od 17 do 82 godine).

Kako su sve osobe s težim oštećenjima, nepokretne i teže pokretne, za dolazak u Poludnevni boravak koriste organizirani prijevoz prilagođenim kombijem u vlasništvu Udruge. Svi korisnici su zadovoljni uslugom prijevoza, stoga nam je cilj osigurati veća sredstva kako bi usluga prijevoza bila još dostupnija.

Informativno-savjetodavni servis

Informativno-savjetodavni servis jedna je od tri usluge projekta “Udruga-naš drugi dom” financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih.

U informativno-savjetodavnom servisu telefonskim putem kao i osobnim kontaktom pružamo informacije o ortopedskim pomagalima, osobnim asistentima  te povlasticama vezanim sa cestarinom, telefonskim i televizijskim pretplatama kao i o pravima sustava socijalne skrbi i slično. Dajemo i informacije vezane uz projektne aktivnosti.

Cilj ove aktivnosti je povećati informiranost naših članova i osoba s invaliditetom koje su zainteresirane postati naši članovi.
U sklopu informativno-savjetodavnog servisa nudimo i individualan savjetodavni rad te nudimo psihološko savjetovanje i rad na usvajanju akademskih i socijalnih vještina ovisno o potrebama članova.

Termin za individualno psihološko savjetovanje je svakog utorka od 13 do 16h.

Ove godine smo osigurali i sredstva za pružanje pravne pomoći, a vrijeme u kojem će pravna pomoć biti dostupna možete saznati pozivom na naš broj 035/451-809.

Ovo je ujedno i broj na kojem možete dobiti sve ostale informacije o našem radu, ali nas i nazvati ako ste naši korisnici i želite nam dati povratnu informaciju i ispričati nam svoja iskustva o proteklom periodu. Svi zainteresirani članovi koji bi željeli uslugu također nas mogu nazvati a mi ćemo Vam izaći u susret koliko god je to moguće. U slučaju da ne možete dobiti željenu uslugu, stavit ćemo Vas na listu čekanja te se potruditi da osiguramo sredstva kako bi usluge bile dostupne svima kojima su neophodne.

Za dodatne informacije i podršku
Skip to content